AUTHENTICITEIT

De Kracht Van Authenticiteit

Ontdek waarom het belangrijk is om trouw te zijn aan jezelf - de essentie en kracht van authenticiteit. Laat ons je helpen je ware zelf te zijn in een wereld die ons vaak probeert om te vormen.

"De grootste prestatie is om jezelf te zijn in een wereld die je constant in iets anders probeert te veranderen."

Ralph Waldo Emerson

 

Voel je je ooit verloren in je eigen leven? Als een acteur die een rol speelt die niet bij je past, puur om geaccepteerd te worden door anderen? Als dat zo is, dan sta je hierin niet alleen. Ook ik heb dit conflict ervaren, de strijd tussen het verlangen om in te passen en de noodzaak om trouw te zijn aan jezelf - een essentieel onderdeel van de kracht van authenticiteit.


Grote denkers, wetenschappers en experts in de geestelijke gezondheid hebben het concept van authenticiteit bestudeerd door de eeuwen heen. En met goede reden, want trouw zijn aan jezelf is essentieel voor ons geluk, succes en algeheel welzijn.

 

Waarom doen we vaker alsof, dan dat we echt zijn?

Hoewel het logisch lijkt om jezelf te zijn, zijn er vele redenen waarom we geneigd zijn ons niet te gedragen als onze echte zelf - of we ons daar nu van bewust zijn of niet. Er zijn een paar redenen waarom we zo handelen:


 • Sociale druk: We voelen ons soms gedwongen ons te gedragen op een manier die strookt met de verwachtingen van onze vrienden of die een goede indruk maakt op onze collega. We kunnen ons gedwongen voelen kleding te dragen die niet bij ons past, qua stijl of prijs of experimenteren met substanties alleen maar om stoer te lijken.
 • Angst voor afwijzing: We kunnen ons zorgen maken dat anderen ons zullen veroordelen of afwijzen als we onze ware aard laten zien. Deze angst kan sterk zijn als we negatieve ervaringen hebben gehad waarin we zijn afgewezen of bekritiseerd.
 • Laag zelfbeeld: Soms doen we alsof we iemand anders zijn, bijvoorbeeld om erbij te horen of aardig gevonden te worden. Bijvoorbeeld, een manager die niet zeker is van zijn leiderschap, kan doen alsof hij wel zeker is.
 • Traumatische ervaring: Wanneer we een traumatische gebeurtenis of mishandeling hebben meegemaakt, kunnen we onszelf afvragen of we wel open en kwetsbaar willen zijn voor anderen, waardoor we onoprecht gedrag gaan vertonen.
 • Onzekerheid: Zelfs als we geen laag zelfbeeld hebben, kunnen we ons toch onzeker voelen in bepaalde situaties of rond bepaalde mensen.
 • Zelfbescherming: Soms doen we alsof we iemand anders zijn om onszelf te beschermen. We kunnen bijvoorbeeld doen alsof we iemand anders zijn mening delen, zelfs als we dat niet echt geloven, om conflicten te voorkomen.

 

Hoe meer jezelf je bent, hoe beter het met je gaat.

Er zijn vele voordelen die het overwegen waard zijn om authentiek te zijn:


 • Zelfvertrouwen: Als we onszelf trouw blijven, zullen we minder vaak twijfelen aan onze beslissingen of ons druk maken over wat anderen van ons vinden. We kunnen ons meer richten op onze doelen, beter voor onszelf opkomen en onze eigenwaarde beter begrijpen.
 • Sterkere en betekenisvollere relaties: Als we eerlijk zijn tegen onszelf, is de kans groter dat we mensen aantrekken die ons waarderen en accepteren zoals we zijn. En als we open en eerlijk kunnen zijn tegen de mensen om wie we geven, kunnen we meer diepgaande, authentieke banden met hen opbouwen.
 • Gelukkiger zijn: Wanneer onze waarden en doelen overeenkomen met wat we doen, zijn we meestal gelukkiger.
 • Betere geestelijke gezondheid: Als we echt onszelf kunnen zijn, voelen we ons minder gestrest en is onze geestelijke gezondheid beter.
 • Verhoogde creativiteit: Wanneer we trouw kunnen zijn aan onszelf en onze unieke kwaliteiten omarmen, staan we eerder open voor nieuwe ideeën en creatief denken.
 • Een grotere focus: Wanneer we onszelf zijn, zijn we meer gepassioneerd en gemotiveerd in onze bezigheden, wat leidt tot een groter gevoel van doelgerichtheid en betekenis in het leven.
 • Voldoening en succes: Door authentiek te zijn, heb je alle ingrediënten voor succes en voldoening. Je hebt vertrouwen, sterke relaties, geluk, een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid, creativiteit, een doel in het leven, en nog veel meer.

 

Waarom trouw zijn aan jezelf het risico waard is

 

"Wees jezelf; alle anderen zijn al bezet.

 Oscar Wilde

 

Authentiek zijn, betekent trouw zijn aan jezelf, zelfs als dat betekent dat je tegen de sociale normen of verwachtingen ingaat. Wees trots op wie je bent en laat je ware zelf zien.

 

Het is van belang te erkennen dat het soms lastig kan zijn zichzelf te zijn. Het vergt moed en kwetsbaarheid om eerlijk te zijn over onze gedachten, gevoelens en verlangens. Maar de beloning van trouw te zijn aan onszelf is het risico waard.

 

Dus zet vandaag de eerste stap om jezelf te zijn. Wees eerlijk tegen jezelf over wie je bent en wat je werkelijk wilt. Wees niet bang voor afkeuring of kritiek, wees gewoon jezelf. Vergeet niet dat de voordelen van authentiek zijn veel groter zijn dan de risico's. Je verdient een leven dat bij je past.


Wil je elke week wat inspiratie om je beste leven te leiden?

 • Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief met inzichten van de grootste geesten ooit!
 • Laat de wijsheid van filosofen, schrijvers en invloedrijke figuren je aanmoedigen om je enigheid te omarmen, obstakels te overwinnen en een authentiek leven te leiden.
 • Elk citaat is voorzien van aanvullende informatie en commentaar om je te inspireren op je reis naar authenticiteit.

Ontvang wekelijks een herinnering om authentiek te zijn en je beste leven te leiden.