ZELFZORG

Superwoman 2.0

Er was eens een tijd waarin wij vrouwen de koninginnen van de keuken waren, machtige heersers over de washoop en behendige jongleurs van potten en pannen. Een paar eeuwen later hebben we onze koninklijke scepters ingewisseld voor laptops, en het enige jongleren dat we doen is het beheren van onze agenda's die voller zijn dan een circus clownsauto.

Ja, dames en heren, we zijn gegroeid van vrouwen tot Superwomen, en hebben de rollen van echtgenotes, moeders, carrièrevrouwen, en nog veel meer op ons genomen! In wezen zijn we Batman, Superman en Wonder Woman in één, met uitzondering van de stoere capes en themamuziek.

De geboorte van de Superwoman.

Toen we de arbeidsmarkt betraden, begon onze transformatie tot Superwoman. Op het ene moment staan we appeltaarten te bakken, om vervolgens barrières op de arbeidsmarkt te doorbreken. Praat over een plotwending! We werden 's ochtends echtgenotes, 's middags moeders en 's avonds carrièrevrouwen. O ja, en vergeet de bedtijd verhaaltjes niet – die moeten ook ergens passen!

Maar toen we Superwoman werden, vergat de samenleving ons de kleine lettertjes te vertellen. We hadden niet verwacht dat we meer rollen zouden krijgen dan een Oscar-winnende acteur en in tegenstelling tot een filmset, zou er geen regisseur "Cut!" roepen als het te hectisch wordt.

De Strijd van de Gemaskerde Heldin:

Onder de cape van Superwoman zit de dagelijkse strijd van het voelen als een manusje-van-alles, maar meester van niets. Er wordt van ons verwacht dat we een perfecte soufflé bereiden, een zakelijke deal onderhandelen, de chaos van carpoolroosters overwinnen, en dat alles met een glimlach. Geen druk!

De waarheid is dat zelfs Superwoman een pauze nodig heeft. Ze moet haar onzichtbare straaljager inruilen voor een comfortabele bank en haar waarheidszweep voor een goed boek. Ze moet onthouden dat haar kracht niet alleen zit in het doen, maar ook in het zijn. Sterker nog, haar grootste kracht is misschien wel het beseffen dat ze niet altijd 'super' hoeft te zijn.

En weet je wat? Het is oké om even de Superwoman-cape af te doen en te genieten van wat welverdiende zelfzorg. Het is niet erg om de to-do lijst neer te leggen, comfortabele joggingbroeken aan te trekken en de nieuwste Netflix-serie te kijken waar iedereen het over heeft.

Het is goed om mens te zijn: grenzen stellen en pauzes nemen.

Het is ook niet erg om afstand te nemen van de maatschappelijke verwachtingen. Om te zeggen: "Ja, ik ben een echtgenote, een moeder, een professional, maar bovenal ben ik een mens die voor zichzelf moet zorgen." Want laten we eerlijk zijn, zelfs Wonderwoman heeft haar schoonheidsslaapje nodig.

Superwoman zijn gaat niet over het perfect passen in elke rol. Het gaat over het creëren van ruimte voor jezelf te midden van de chaos. Het gaat over het stellen van grenzen die je energie, passie en gezond verstand beschermen. Het is een kwestie van het herdefiniëren van de betekenis van succes, rijkdom en vervulling, en het besef dat het niet alleen gaat om geld verdienen, maar om een leven te creëren dat vreugde, balans en vervulling brengt.

Op alle superwomen - proost!

Jullie zijn geweldig, jullie zijn sterk en jullie doen het fantastisch. Maar onthoud, zelfs superhelden moeten hun superkrachten opladen. Dus vergeet niet wat 'Me-Time' in te plannen tussen het redden van de wereld en het opwarmen van die overgebleven spaghetti voor het avondeten.

Uiteindelijk is het niet de bedoeling om te veranderen in een Superwoman die alles doet. Het gaat erom gelukkig te zijn, evenwichtig en vervuld. Het meest aantrekkelijke aan een Superwoman is niet de vele rollen die ze speelt, maar de zelfliefde en zelfzorg die ze beoefent.

Wil je elke week wat inspiratie om je beste leven te leiden?

• Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief met inzichten van de grootste geesten ooit!
• Laat de wijsheid van filosofen, schrijvers en invloedrijke figuren je aanmoedigen om je enigheid te omarmen, obstakels te overwinnen en een authentiek leven te leiden.
• Elk citaat is voorzien van aanvullende informatie en commentaar om je te inspireren op je reis naar authenticiteit.
• Ontvang wekelijks een herinnering om authentiek te zijn en je beste leven te leiden.