ZELFZORG

Van Emotioneel Eten naar Mindful Eten

Het leven kan voelen als een emotionele achtbaan, maar in plaats van een foto aan het einde, krijg je de drang naar een vette hap. Herkenbaar? Welkom bij de club!


Flirten met de Koelkast

Je koelkast: altijd daar, nooit oordelend, en vol met snacks. Een beetje zoals je oma, maar dan zonder de ongemakkelijke verjaardagskaarten. Maar net als die verjaardagskaarten leiden deze emotionele onderonsjes vaak tot een gevoel van spijt.


Waarom? Omdat dat chocoladecakeje op het moment misschien wel een pleister op de wonde is, maar uiteindelijk laat het je vaak lusteloos, schuldig en zelfs meer gestrest achter. Een vicieuze cirkel die onze algehele welzijn niet ten goede komt.


Stress-Eten: Het Is Echt een Ding

Dat je naar comfortvoedsel grijpt bij stress is niet jouw schuld; het is biologie. Onderzoek van Torres & Nowson (2007) toont aan dat stress de afgifte van hormonen zoals cortisol kan veroorzaken, wat ons verlangen naar comfortvoedsel doet stijgen. Dus die chocoladereep roept niet alleen, hij heeft ook de wetenschap aan zijn kant!


Je Lichaam: Jouw Trouwe Viervoeter

Behandel je lichaam als een trouwe hond, en het zal kwispelend voor je werken. Hier zijn enkele gouden tips:


Ken Je Honger: Heb je echt honger, of wil je maag gewoon wat gezelschap? Leer het verschil tussen emotionele en echte honger te herkennen. Zo ja, probeer dan eens een boek; het heeft minder calorieën en levert je nieuwe inzichten op. Je maag zal het je vergeven.


Kauw met Overleg: Neem de tijd om elke hap te proeven. Je eten heeft geen verhaal te vertellen, maar als je luistert, kun je je voorstellen dat het dat wel doet. Je verbindt je met je maaltijd en geniet meer van de smaken, texturen en sensaties. Veel spannender dan je soaps op tv!


Eet Kleurrijk: Maak van je bord een kunstwerk, niet een kleurplaat. Kleurrijk eten staat vaak voor verschillende voedingsstoffen. Tenzij je van kleurplaten houdt, natuurlijk. Wie zijn wij om te oordelen? Het leven is tenslotte te kort voor saaie salades.


Dien Jezelf Om Anderen Te Dienen

Goed voor jezelf zorgen betekent ook beter voor anderen zorgen. Het is als een persoonlijk onderhoudsplan, maar dan leuker.


Wees de Verandering: Van Emotioneel Eten naar Culinaire Romantiek

Ben je klaar voor deze overgang? Het is een heerlijke reis naar een gezondere jij, gevuld met zelfontdekking, plezier, en natuurlijk heerlijke lekkernijen.

Dus de volgende keer dat je verliefd wordt op een chocoladetaart, denk even na. Misschien is het tijd om van emotioneel eten naar culinaire romantiek te gaan. Je lichaam zal je dankbaar zijn, en je zult veel beter slapen zonder al die late-night snacks. Proost op je gezondheid en welzijn! 🥗


Wil je elke week wat inspiratie om je beste leven te leiden?

• Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief met inzichten van de grootste geesten ooit!
• Laat de wijsheid van filosofen, schrijvers en invloedrijke figuren je aanmoedigen om je enigheid te omarmen, obstakels te overwinnen en een authentiek leven te leiden.
• Elk citaat is voorzien van aanvullende informatie en commentaar om je te inspireren op je reis naar authenticiteit.
• Ontvang wekelijks een herinnering om authentiek te zijn en je beste leven te leiden.